anglia gondolatokNa, akkor merre, és hogyan tovább?

Szerdán lemondott Fabio Capello az angol válogatott szövetségi kapitányi tisztségéről, és elhagyta a Costa Concordia kapítányi hídját az EB-re készülő csapatát...

Ez rögtön felveti a kérdéseket, elegáns volt Capello döntése? Védhető? Jogos? Vagy csak erre várt? Ki fog a helyére állni? Mi lesz a csapattal? Tud, valamit kezdeni az utód negyed év alatt, amíg kezdődik az Európa-bajnokság?

 

Elegáns döntés? Ésszerű? Jogos?

Ezt mi innen nehezen tudjuk megítélni, maximum csak csóváljuk a fejünket, van aki szerint szimplán berágott, van olyan aki meg van győződve, csak egy jó ürügyre várt, hogy leléphessen.

Februárban lesz négy éve, hogy az olasz átvette Anglia irányítását, papíron remek időszakot hagyott maga mögött a háromoroszlános gárda. A 61%-os győzelmi szériája nagyon szép, gyakorlatilag ő minden idők egyik legsikeresebb kapitánya (papíron), de a világbajnoki szerepléstől (két döntetlen és egy győzelem a csoportban, majd az egyenes kieséses szakasz kezdetén zakó a németektől), senki sem dobta magát hanyatt.

Igazából bánjuk Capello lelépését? Nemigen... Csak az a távozás mikéntje, és időpontja vet fel aggályokat.

Don Fabio már belefásult egy kicsit, köztudott, hogy az EB után ment volna, de ez nagyon nincs rendeben. Lehet hibáztatni az FA vezetését, de Capellot is rendesen.

Az, hogy mi volt a háttérben nem tudjuk, de egy biztos a Terry ügy csak az a bizonyos utolsó csepp volt. Nem kezdet, hanem a vég...

anglia gondolatok

Hogyan tovább?

A csütörtöki FA sajtótájékoztató nem hozott semmi újat, elmondták azt, amit eddig is tudtunk.

A hónap végén (február 29, Wembley) esedékes Hollandok elleni meccsere az U-21-es csapat vezetője Stuart Pearce fog keretet hirdetni, és ő is fog a kispadon ülni, de biztosan nem fogja (most még) a felnőtt csapatot irányítani. Pláne, hogy az angol bulvárlapoknak agyára ment a rasszizmus. Előástak egy 18 éves ügyet, amikor Pearcenek kellett bocsánatot kérni egy keményebb (igen, niggeres) beszólása miatt, ráadásul előkaparták, hogy a testvére tagja a szélső jobboldalinak tartott pártnak, a BNP-nek. a The Sun szerint "képmutató az FA"...

Szóval egyelőre Pearce, aztán valaki más. Az FA vezetése nem zárja ki, hogy ismét külföldi legyen a kapitány, "nyilván jobban preferálnánk egy hazai szakember, de nem feltétel". A brit sajtó felvázolt több verziót, egy részük hajmeresztő, másikukban van némi realitás.

Felmerült, hogy marad Pearce véglegesen. Vizionálnak egy Villas-Boas/Capello "cserét". Szóba jött a jelenleg állás nélküli Guus Hiddink. Van aki Roy Hodgsont látná szívesen. De a legnagyobb esélyeknek, szinte elsöprően, a Spurs jelenlegi menedzserét Harry Redknappot tartják.

Egy biztos, most nem egy edzői lángelme kell, hanem egy olyan aki ismeri a játékosokat, van respektje és elsősorban egy nagy motivátor, aki felrázza a csapatot és kihozza belőlük a legjobbat.

A legvalószínűbb befutónak tartott Harry Redknapp nekem egyáltalán nem tűnik ilyennek.

Mi lesz a csapattal?

Ez is egy fontos kérdés. Fontosabb mint, hogy ki lesz a szövetségi kapitány. A játékosok profik, ismerik egymást és saját magukat, most akkor amikor sokan temetik őket meg lehetne mutatni: fasza gyerekek vagytok!

Ki lehet jól jönni egy ilyen szituációból? Hiszem, hogy igen!

anglia gondolatok