anglia panama vb összefoglalóA második csoportmeccsen (a gólok számát tekintve) már turbó fokozatba kapcsolt a gárda, simán el lett takarítva az útból a panamai nemzeti tizenegy.

A gála mellett a közép-amerikai csapat tagjai az első vb-n elért góljukon kívül nem sok mindennek örülhettek.

Tökéletes pontrúgások, bármikor, bárhogy betalálni képes Kane. Végre kezdődhet a vb.

 

 

Ahogy várni lehetett, nem sok minden változott a Tunézia elleni diadalmas csapathoz képest. A sérült Alli helyett Ruben Loftus-Cheek került be a csapatba. Ahogy gondoltuk, meg is állta a helyét, és koronaként (egy véletlen) gólpasszt is adott Kane-nek.

Nem is középen, inkább jobbra húzódva játszott, helyet adva a hátulról érkezőknek.

Amúgy is nagy különbség volt Panama ellen, hogy míg első meccsen inkább a bal szélen, most a jobbon és a középpálya közepén zajlott leginkább a játék.

anglia panama vb összefoglaló

A kapuban újra Pickford, sok dolga nem volt, de sajna gólt bekapott egyet. Szépen belőtte a védelem mögé a labdát AvilaBaloy pedig szépen betette a helyére.

A védelemben most Walker volt a passzkirály (104 jó passz), nála volt legtöbbet a labda (10,5%), messze ő nyerte meg a legtöbb (5) fejpárbajt, a (kevés) védőfeladatát ellátta.

Oké, most kezdődik majd csak a vb, de Arséne Wenger megelőlegezte, hogy Southgate legnagyobb hibája az, ami egyelőre a legjobb húzásnak tűnik, hogy Trippier és Walker egyszerre van a pályán, illetve az, hogy e miatt Kyle középső védő, pedig nyomás alatt képtelen lesz ellátni a feladatát.

Igaza lesz az öreg franciának? Ha elindul a vb, kiderül.

Maguire csak a magassága miatt nőtt a többiek fölé, nem mutatott semmi extrát, a panamaiak nem állították túl nagy feladat elé.

A védelem közepén Stones szerepelt, a védőfeladatát megoldotta, elől meg nagyon hatékony volt. Az első gólnál remekül kihasználta, hogy egyedül hagyták és pontosan fejelt keresztbe, a másodiknál meg remek mozdulattal küldte a léc alá a labdát. Nálam abszolút a mezőny legjobbja volt.

Két meccs után annyi gólja van, mint Németországnak, a csoportkör végén...

A védelem előtt Henderson, aki még mindig ragaszkodik a szürke eminenciás szerepkörhöz, izgatottan várom, mit fog csinálni, ha végre nyomás alatt fog játszani.

Trippier újra a jobb szélen, újra jó volt. Most kevesebbet volt játékban, kevesebbet is tört előre, mint az első meccsen. Stones (és a csapat) első gólja előtt ő ívelte be a szögletet, itt érdemes megjegyezni, hogy megint világosan látszott, hogy mennyi energiát feccölt a csapat a pontrúgásokba és, hogy mennyire megy Kierannak rögzített szituból útnak indítani a labdát.

A 70. percben váltotta Danny Rose, aki ment a bal szélre, az ezen meccsen sem villogó Ashley Young pedig jobbra.

Loftus-Cheek mellett Jesse Lingard újra megpróbálta, most összejött neki. Akkora gólt akasztott, hogy csak, na. E mellett összehozott egy büntetőt, az előző meccshez képest egy szót nem lehet rá mondani.

A helyére Fabian Delph állt be, a City játékosa tette a dolgát. Delph is balra tolódva játszott, a középpálya közepére felnyomult a teljes védősor és Henderson is, Sterling pedig hátra-hátralépett oda.

Raheem Lingardnak adott egy gólpasszt (közvetve Stonesnak is egyet), várom, hogy a PL idény után itt is robbantson egy nagyot.

Harry Kane tényleg akkor is gólt lő, ha nem akar. Két kegyetlenül (ugyanoda) bevarrt büntető, a negyedik gól előtt szépen fejelte (ugye? azok az orrvérzésig gyakorolt szituk) a labdát Sterlinghez. Vezér volt, megint.

A 63. percben Jamie Vardy váltotta, aki sajnos nem mutatott sokat zsenijéből. Talán majd ma.

anglia panama vb összefoglaló

Anglia nem játszott igazán jól, most sem. De nyert. Megint. Ez a lényeg, a fikagépek a Tunézia elleni győzelem után azt mondták, háh, csak 2:1 lett! Most a 6:1 után meg, háh, Panamának nem nehéz hat gólt lőni!

A károgókkal tényleg nem lehet mit csinálni.

Persze az tény: két ilyen gyenge (ó, 48 csapatos vb messze kerülj el, légy oly jó!) csapat, mint Tunézia és Panama nem fog szembejönni többet ezen a vb-n. Most kezdődik a torna.

Rögtön ma, a csoport rivális Belgium lesz az ellenfél.

anglia panama vb összefoglaló

Érdekes egy meccs lesz. Mi kerekedik felül, a sport, vagy a taktikázás? Oké, itt már nem jön könnyű ellenfél, de ha első helyen esik tovább a csapat, akkor Brazíliába lehet belefutni a nyolc között (utána meg az uru, francia, argentin négyesből bárki), ha második helyet csípik meg, akkor Spanyolország tűnik a legnagyobb falatnak, de már csak a négy között.

Magyarul a csoportgyőztes erre az ágra kerül: Uruguay, Argentína, Franciaország, Brazília, Mexikó, Portugália. Míg a második: Oroszország, Spanyolország, Horvátország, Dánia, Svájc, Svédország, és itt a Spanyolok csak a négy között jöhetnek.

A meccs kezdetén az is biztos lesz már, ki lesz a következő körös ellenfél.

A két csapat ugyanúgy áll, jelen pillanatban a kevesebb kapott sárga miatt vezeti a csoportot Anglia. Ha 1:1 lesz és a Belgák egyel több sárgát kapnak, jöhet a sorsolás. Ennél egy tizenegyespárbaj, egy szkanderverseny, de még egy karaoke-párbaj is igazságosabb lenne.

A fifa persze jelezte: aki szándékosan sárgát kap, eltiltása lesz. Barmok. Nem kéne ilyen rendszer, nem kellene előre lezsírozni az ágakat.

De akkor is: meglepne, ha Anglia nem akarna ma nyerni. Nem mondom, hogy nem kaphat ki, de ha azt látnánk, hogy buziznak, akkor az mélységesen csalódást keltő lenne. Menni kell előre, lesz ami lesz. Semmi nem garantálja, hogy a könnyebbnek tetsző út a frankó.

Nem ezt nézem ki Southgateből, a csapatból. Nem ezt várják a szurkolók. Láttátok, hogy őrjöngtek a lelátón a The Lightning Seeds-re? Vagy mit műveltek az Isle of Wight fesztiválon?

A sárga lapos Walker, a sérült Alli, a gólgyáros Kane, Henderson (és talán Trippier) jó eséllyel kimarad, de odaát Lukaku és Hazard is pihenni fog.

Gyerünk, legyen, aminek lennie kell.

Az előző meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló: