anglia hírek ebA téli idény olyan a válogatottaknak mint a magyar focistáknak, nemigen történik érdekes dolog. A jelentős különbség míg honfitársaink tényleg nem csinálnak semmit, addig a háromoroszlános csapat legjobbjai éppen csúcsra járnak a Premier Leagueben. Sorra vesszük mik a legfontosabb a történések az angol válogatott első félévében.  Kisorsolták az Eb ellenfeleket, és megvannak az első felkészülési meccsek időpontjai. Felébredünk egy kicsit téli álmunkból, és körbejárjuk a témát.

 

Nos, a legfontosabb: az angol válogatott a (XIV.) lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, a "D" jelű csoport tagja lett, Franciaországgal, Svédországgal és a házigazda Ukrajnával egyetemben.

anglia hírek eb

Nézzük sorra az ellenfeleket:

Svédország: a svédekkel játszotta Anglia 2011 utolsó meccsét, akkor 1:0 lett a végeredmény, Gareth Barry történelmi (ez volt a válogatott 2000. gólja) találatával.

Erik Hamrén együttese a magyarok előtt, és a hollandok mögött végzett a selejtezőcsoportban, de mint legjobb másodikok nem játszottak selejtezőt.

Legnagyobb sztárjuk, és kapitányuk Zlatan Ibrahimovic akinek minden bizonnyal az utolsó lehetősége, hogy világversenyen nagyot alakítson, kíváncsi vagyok mire lesz képes. Kim Källströmtől várnak még kiugró teljesítményt honfitársai.

A svéd csapat nagyon masszív, mindenki ellen képesek a pontszerzésre, de már koránt sem olyan veszélyesek mint néhány éve.

A svédek a 11. helyen tálhatóak a fifa aktuális ranglistáján (Anglia az 5.)

anglia hírek eb

Ukrajna: a házigazda előjogával élve nem kellet selejtezőt játszaniuk, így jelenlegi formájuk nem ismert, de a vendéglátó mindig veszélyes lehet egy nagy tornán. Mindezek ellenére, ha az angolok komoly céllal érkeznek kelet-Európába, meg kell nyerni ellenük a meccset!

Egy sikerkovács, az 1975-ben aranylabdás Oleh Blohin lett tavaly újra az ukránok szövetségi kapitánya. 2006-ban a világbajnokságon negyeddöntőbe vezette csapatát. Most a fő baj, hogy az akkori gárdából a legjobb játékosok vagy visszavonultak, vagy megöregedtek (mint pl.: Sevcsenko és Anatolij Timoscsuk), és a fiatalok nem tudják egyelőre átvenni a stafétát. Az ukránok reménysége egy másik Andríj, a Sevcsenkhoz hasonlatosan a Dinamo Kijevben játszó huszonkét éves Jarmolenko. Az új generáció sztárja lehet a donyecki középhátvéd Jaroszlav Rakitszkíj.

A fifa világranglistáján az 55. helyen tanyáznak, de ez persze csalóka, hiszen lassan két éve nem játszottak tétmeccset a sárga-kékek.

Utoljára a 2010-es VB selejtezőcsoportjában játszott egymással a két válogatott (2009 áprilisában Angliában, októberében Ukrajnában), az első meccsen az angolok simán nyertek 6:0-ra, a másik meccsen a már vb résztvevő háromoroszlánosok nem vették már komolyan a mérkőzést, és 1:0-ás vereséget szenvedtek.

Franciaország: a Laurent Blanc által vezetett francia válogatott lesz a legkeményebb dió a csoportban.

Az első meccsen jönnek szembe a kakasosok, mindenképpen győzni kellene, hogy lendületbe kerüljön a csapat, vereséggel kezdeni a tornát nem lenne túl

Blanc a 2010-es VB kudarcuk után Blanc a fiatalítást tűzte zászlajára. A 24-25 éves franciák nagy lehetősége lehet ez az EB. A Samir Nasri, Karim Benzema és Hugo Lloris által fémjelzett generáció néhány idősebb társukkal kiegészülve (mint pl. Éric Abidal, Franck Ribéry és Florent Malouda) megmutathatják érnek-e annyit mint a 2000-es EB győztes honfitársaik.

A gallok a 15. helyen állnak a fifa ranglistán.

A két válogatott utoljára 2010 novemberében találkozott a Wembleyben, egy barátságos meccs keretében, akkor a Gallok nyertek 2:1-re.

A helyszínek:

Két csoportmeccs a Donyecki Donbassz Arénában lesz, egy pedig a Kijevi Olimpiai Stadionban.

Azzal, hogy az Ukránokkal került egy csoportba a csapat sajnos már biztos, hogy legfeljebb az elődöntőt játszhatják Lengyelországban, és csakis akkor, ha csoportelsőként jut tovább, és persze megnyerik az elődöntőt. Így csökkent az esélye, hogy a magyar szurkolók élőben láthassák a meccseket.

anglia hírek eb

A "D" csoport menetrendje:

A háromoroszlánosok a játékkörök utolsó napjain lépnek pályára.

Az első meccse az EB-n a csapatnak június 11.-én lesz (magyar idő szerint) 18:00-kor, Franciaország ellen, Donyeckben.

A második meccsen, június 15.-én Svédország lesz az ellenfél, 18:00-kor, Kijevben.

A harmadik csoportmeccs, a házigazda Ukránok ellen lesz június 19.-én, 20:45-kor, ismét Donyeckben.

anglia hírek eb

Az EB előtt három felkészülési mérkőzést kötöttek le az FA illetékesei, február 29.-én a Hollandia legjobbjai látogatnak a Wembleybe egy barátságos meccs erejéig.

Wesley Sneijderékkel játszani nem rossz választás, persze kérdés mennyire lesznek kizsigerelve a bajnoki hajrába forduló játékosok, de az biztos érdekes meccs lesz.

Az EB egyik nagy esélyesével játszott meccs után két a kontinenstornára ki nem jutott, de erősnek mondható ellenféllel mérkőzik meg Fabio Capello csapata.

Május 26.-án az oslói Ullevaal Stadionban a házigazda Norvégiával játszik Anglia.

Majd június 2.-án Belgium érkezik a Wembleybe. A meccs után rögtön a végleges angol EB keret a krakkói szálláshelyére utazik, és ott készülnek a franciák elleni mérkőzésre.

Fontos hír még az Eb előtt, hogy Wayne Rooney eltiltását két meccsre mérsékelte az Európai Labdarúgó Szövetség illetékes testülete (a jelek szerint az uefát meghatotta Rooney kérvénye), így már az ukránok elleni csoportmeccsen is pályára léphet a legjobb angol csatár.