jamie vardy portré leicester city kasabian angol fociJamie Vardy nem lesz aranylabdás. Jamie Vardy nem lesz BL győztes a Barcelonával, Jamie Vardy nem lesz rekorder az angol válogatottban.

Jamie Vardy egy egyszerű srác, tele hibával, aki legyőzve önmagát eljutott oda, ahol most áll. A fél világ szurkol neki, a másik fele meg várja, mikor pukkan ki ő és csapata. De Jamie Vardy magasról tesz rájuk.

Jamie Vardy a szívünk aranylabdása!

 

Jamie 1987. január 11.-én született Sheffieldben. Szülei Lisa Clewes és Richard Gill. Már ez meglepő információ, de apja elhagyta őket egy másik nőért, Lisa pedig hozzáment Philip Vardyhoz, aki nevére vette a kis Jamiet.

Vardy a helyi Sheffield Wednesday-ben nevelkedett, de nem tartottak túl nagy talentumnak (gyenge fizikum és a többi olyan hiányosságok, amik miatt kerékbe törik egy angliai karrier, a másik nagy helyi csapatnak, a Unitednek sem kell, ők azt mondják a sok piros lapja miatt), így a jó nevű Stocksbridge Park Steelers-hez igazolt 2003-ban.

Itt is sokáig tartott az áttörés, az ificsapatban, majd a tartalékok közöttjamie vardy portré leicester city kasabian angol foci számítottak rá. 30 font volt a heti járandósága, ez persze nem sok mindenre elég, így 'mellékesben' egy orvosi segédeszközöket előállító gyárba helyezkedett el.

A felnőtt csapatban 2007-ben mutatkozott be. Nem kis nehézséget okozott neki, hogy ebben az évben komoly kocsmai verekedésbe keveredik (egy hallássérült barátjába kötött bele egy társág, a cimboráival ezért mentek nekik), a bírósági ítélet szerint hat hónapig este hat után nem hagyhatta el a lakhelyét, ezt a bokájára rögzített nyomkövetővel ellenőrizték. Ez gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy idegenben is pályára lépjen és több hazai meccsen is idő előtt le kellett cserélni, de a délutáni edzések látogatása is nehézkessé vált. A csapatnál kitartottak mellette, ő is kihúzta újabb gond nélkül ezt a félévet.

Legnagyobb sikere Stocksbridgeben a Northern Premier League Division One South, azaz a nyolcadosztály play-off döntőjének megnyerése. A kilencedik és a nyolcadik vonalban 107 meccsen 66 gólt szerzett. 

Játéka és a gól/meccs mutatója több klub figyelmét is felkelti, egy hetet a Crewe Alexandranál tölt, de a Rotherham United is komolyan érdeklődik iránta. De ekkor még nem jön össze a profi szerződés. Még.

jamie vardy portré leicester city kasabian angol foci

2010-ben (amatőr szinten eszetlen összegért, 16.000 fontért) el is viszi a hetedosztályú Halifax Town. Augusztus 21.-én a Buxton ellen debütál,jamie vardy portré leicester city kasabian angol foci gólpasszal és persze győztes góllal. Vardy szárnyal. Megnyerik a Northern Premier League-t, 37 meccsen 26 gólt lő és kioszt vagy tucatnyi gólpasszt. 


A bajnokság legjobb játékosává választják az idény végén, offkorsz. 

jamie vardy portré leicester city kasabian angol foci

A 2011/2012-es szezont még Halifaxban kezdi meg a hatodik vonalban. Az első négy meccsen három gólt szerez, de nincs maradása. Az ötödosztályú Fleetwood Town megveszi 30.000 fontért. A fél-profi Fleetwood teljes munkaidős szerződést kínál Vardynak. Azt hiszi csúcsra ért. Pedig...

jamie vardy portré leicester city kasabian angol foci

2011. augusztus 26.-án szerződteti a Fleetwood, aznap már pályára is lép a York City ellen. A következő fordulóban kikapnak a listavezető Wrexham otthonában, de nem kell sokat várni az igazi Vardyra. A soron következő három meccsen öt gólt lő és ad egy gólpasszt.

A csoda viszont a Kidderminster elleni bajnokin megszakad, durvajamie vardy portré leicester city kasabian angol foci szabálytalanság miatt a 28. percben kiállítják (a csapat azért hozza a meccset 5:2-re), négy meccses eltiltást kap. Ezalatt a Fleetwood nem áll meg, nyolc pontot szereznek, feljönnek a második helyre.

Vardy visszatérte után egy döbbentes hazai veresége futnak bele a 22. helyezett Newport County ellen otthon, de innentől kezdve nincs megállás.

Jamie a kontrák nagymestere, a sebessége kiemelkedik a ligából, szétfutja a darabos fél-profi angol favágókat.

A Fleetwood bajnok lesz (a két idény végi vereség is simán belefér), Vardy 31 góllal gólkirály (összesen 42 meccsen 34 gólt lő és ad 17 gólpasszt), a szezon játékosa a klubnál, az FA kupa ellenfél a Blackpool szive szerint fél millió font körüli összegért vinné is. Nekik még nemet mondanak. 

Ekkor érkezik a Leicester City. Letesznek 1.000.000 fontot az asztalra, Vardy a Championshipben találja magát. Kihagyja a harmadik és negyedik osztályt a pályafutásából. Gondolom nem bánja. 

Soha nem fizettek ki ennyi pénzt ötödödik vonalbeli (oké, már feljutottak a negyedikbe) játékosért.

jamie vardy portré leicester city kasabian angol foci

Leicesterben már minden más, mint Fleetwoodban. Az edzésmunkától kezdve a stadion légköréig, minden. Vardy megérkezett a profi futballba. 

Az első tíz fordulóban (nagyjából) hozta is magát, három gól, három gólpassz (és közben egy gól a ligakupában is), aztán minden összedőlni látszik: októbertől májusig csak decemberben tud egyszer beköszönni (ebben a hónapban van utolsó az asszisztja is), a szurkolók kikezdik az “egymillió fontos amatőrt”.

jamie vardy portré leicester city kasabian angol foci

Nigel Pearson viszont feltétlenül bízik benne, egy jól sikerült alapozás után belekezd a Leicester és Vardy is, karácsonykor élre állnak és májusig ott is maradnak.

Jamie 16 gólt lő és 10 gólpasszt ad a társaknak. Egy szezon végi sérülése ellenére simán bajnok a Leicester City. Vardy az év játékosa ‘házon belül’.

Hello, Premier League!

A 2014/2015-ös szezonkedetkor a Rókákat mindenki leírta előre, de nem adták fel. 

Vardy nevét a szélesebb közönség a ManUnited elleni szenzációs hazai fordítás után jegyezhette meg. Jamie mind az öt gólban szerepet vállalt. Nem hiszem, hogy van még olyan játékos, aki tétmeccsen a MU-nak és az FC United of Manchesternek is betalált volna.

De ezután a remek meccs után úgy tűnt, hogy elfogyott a munició és ki is fognak esni, de a májusi feltámadás benntartotta őket. Vardy öt góllal és tíz gólpasszal zárta  a 2014/2015-ös szezont.

Az idei szezont már nem Pearson irányításával kezdte a Leicester. A menesztésében többek között az is szerepet játszott, hogy fia is részese volt a nyáron kirobbant szexvideó botránynak.

Érkezett Claudio Ranieri, aki új felfogással és módszerrel állt neki a munkának, többek között kijelentette, hogy a köztudottan Leicester City rajongó Kasabian zenéjéből is merítették az ihletet a sikerhez.

Na igen, Sergio Pizzorno nevéhez fűződik az Old Trafford történetének egyik legszebb gólja.

A Leicester és Vardy repülőrajtot vett. Jamie az első tizenhét fordulóban vagy gólt lőtt, vagy gólpasszt adott. Egyedül csak az Arsenal verte el őket. Ranieri Vardyt volt játékosához, Batistutához hasonlítja. 

Vardy lett október hónap játékosa a Premier League-ben (ilyen utoljára 2000 szeptemberében esett meg Leicester játékossal, akkor a kapus, Tim Flowers vitte el a díjat).

Mahrez és Vardy között elképesztően működik idén a kémia. Mindketten karácsonykor, a Liverpool elleni anfieldi vereségkor torpantak meg. Se gól, se gólpassz, egyiküktől se. De a csapat túlélte a két ‘sztár’ ‘gyengélkedését’. Két 0:0 (Mancester City, Bournemouth), egy 1:1 (Aston Villa) és egy 1:0-ás siker (Tottenham).

Az ‘ébredés’ január 23.-án jött el, otthon a Stoke ellen. 1:0 után egy Vardy gól, majd 2:0 után Mahrez gólpassz.

Tegnap pedig újra ‘egymásra találtak’, mégpedig így:

(érdemes nézni Woy arcát)

Aztán jött még egy Vardy gól. Idén a tizennyolcadik. Hol a vége? Ha itt, akkor sincs semmi szégyellnivalója.

2015 májusában behívót kapott Hodgsontól a válogatottba, Ian Walker óta (2001-ben válogatták be a kapust) ő a Leicester City első angol válogatott játékosa.

Ma négyszeres válogatott, gól nélkül (sajna San Marino ellen sem talált be). Észtországban viszont hét percet kapott, ezalatt gólpasszt adott Sterlingnek.

Rickie Lambert után egy újabb angol válogatott, aki néhány évvel a gyártósor elhagyása után magára ölthette a három oroszlános mezt. 

Jamie egyszerű gyerek. 'Filozófiája' a chat shit get banged, hamar elterjed a Leicester szurkolók között, de a régi klasszikua a lovin life, gettin paid, and gettin laid sem rossz.

Bejárta az internetet ez a neki tulajdonított mondás is: 'i don't really like indian food, i prefer english like pizza or chinese'. Mémmé is vált

jamie vardy portré leicester city kasabian angol foci

egy klasszikus Pelé-Vardy mém

Tavaly augusztusban egy kaszinó pókerasztalánál szóváltásba keveredett egy másik vendéggel, aki állítólag a lapjaiba akart belenézni. A rasszista fennhangú yo jap, walk on kifejezést használta. A biztonsági kamera rögzítette és ez nyilvánosságra is került (a Sunhoz persze). Később bocsánatot kért, a bíróság a témába vágó oktatásokon való részvételre kötelezte.

De Jamie nem erről marad emlékezetes, nem csak ilyen videó került ki róla, hanem az öltözőben tartott (és nem ez volt az első úgy hírlik) nagy hatású beszéde, amivel motiválta társait. 

Vardy a szegény ember hőse. Mindenki aki reggel korán ébred az órára és megy gyárba/üzletbe/irodába, egy kicsit Jamie Vardy szeretne lenni, kitörni, hatalmas gólt lőni a Liverpoolnak.

Jamie bizakodó, a nyári Eb miatt a tervezett esküvője időpontját is arrébb rakatta, jó lenne egy-két Vardy dugót látni Franciaországban.

Ha gólkirály lesz, ha nem. Ha bajnok lesz a Leicester City, ha nem (a szívünk mélyén azért mind szurkolunk nekik egy kicsit). Vardy már rekorder. 11 Premier League meccsen zsinórban 13 gól. Pazar.

Mit csináltok szombat délután? Ha van valami fontos, toljátok el, vagy találjatok ki valamit. 13:45-től Manchester City-Leicester City!