wimbledon mk dons fa kupa angol fociA válogatott szereplése egy kicsit odébb van, addig egy kis offtopik. Imádom az FA kupát. A véleményem szerint ez a világ legfaszább sorozata, ahol mindig belefuthat valami érdekesbe az ember. Az első fordulókból magukat továbbverekvő kiscsapatok sokszor okoznak meglepetést. Jó látni egy kicsit a régi brit futballt megidéző stadionokat, meccseket, hangulatokat.

2012 végén viszont  még a szokásosnál is érdekesebb párosítás jött össze: MK Dons - AFC Wimbledon. Epik. Az MK ma esti meccse előtt a két Dons bemutatása következik.

 

A Wimbledont lehet szeretni és utálni, engem nem sok választott el, hogy a rajongójuk legyek. 

A Wimbledon FC-t 1889-ben alapították Londonban. 1977-ig amatőr, majd fél-profi volt a klub, ekkor jutottak fel a legalacsonyabb profi státusú ligába, az akkori negyedik vonalba.

Kilenc év alatt, 1986-ra jutottak fel az első osztályba, ahol egészen 2000-ig szerepeltek (így a Premier League egyik alapító csapatáról beszélhetünk).

wimbledon mk dons fa kupa angol foci

Két évvel a feljutás után ért fel a csúcsra a klub, meglepetésre megnyerte az FA kupát 1988-ban.

Olyan játékosok voltak tagjai a csapatnak, mint Dave Beasant, Lawrie Sanchez, Dennis Wise, Terry Phelan, John Fashanu vagy azóta már remek karakterszínésszé lényegült Vinnie Jones. A kispadon a későbbi walesi szövetségi kapitány, Bobby Gould ült.

Hihetetlen volt ez a siker, igazi meglepetés, a semmiből jött csapat nyerte meg az FA kupát!

A sikerek mögött a libanoni származású elnök, Sam Hammam állt, aki a "Crazy Gang" jelzőre erősen rájátszott olyan húzásokkal, hogy például elefántot vitt a Selhurst Parkba, vagy egy tevét ígért Dean Holdsworthnek húsz bajnoki gól elérése után. Bobby Gould menedzser szerződésébe belevette, hogy negyvenöt perccel a meccskezdésig joga van változtatni a kezdőcsapaton (igen, az elnöknek)...

Hammam. Sokat köszönhet neki a klub, de ő okozta a pusztulását is. Előbb eladta a csapat régi stadionját, a Plough Lane-t, ekkor a Selhurst Parkba költöztek társbérletben a Crystal Palace-al (miután a Charlton kiköltözött onnan), majd jött az ötlet: hagyja el Londont a gárda. Először felmerült Cardiff, majd Milton Keynes, mint lehetséges célállomás.

wimbledon mk dons fa kupa angol foci

Ez persze nem tetszett a szurkolóknak, miután az FA engedélyezte a költözést, 2002-ben megalapították saját klubjukat, az AFC Wimbledon-t.

Az új csapat válogatót tartott, a semmiből alakították ki az új keretet, nagy segítség volt, hogy mindnyájunk kedvenc menedzserjátékának fejlesztője, a Sporst Interacive melléjük állt (a mai napig ők a főszponzorok).

Kingsmeadow

A pályájuk a Kingsmeadow (4,850 férőhely, 2,265 ülőhely, 4000 körüli átlagnézőszám), Londonban van természetesen, közel a régi stadionhoz, a Plough Lane-hez. A stadion 1989-ban nyílt meg, a Kingstonian FC otthonának szánták (az amatőr csapat ma is ott rendezi bajnokijait), de az AFC lett az 'igazi' tulaj.

Az újonnan alakult klub a kilencedik ligában indult hódító útjára. Gyorsan ment a feljebbjutás, olyannyira, hogy például 2003 februárja és 2004 decembere között 78 bajnokin maradt veretlen a gárda. Ez megdönthetetlen rekordnak tűnik az angol foci világában.

wimbledon mk dons fa kupa angol foci

A Wimbledon FC közben Milton Keynes-be költözött. Hammam eladta a csapatot egy norvég befektetői csoportnak 30 millió fontért (anno ő negyvenezret fizetett érte..). A klub címert váltott, majd nevet is. 2004-ben kiestek a harmadik vonalba, de ott már mint Milton Keynes Dons FC indultak el.

Az MK Dons csak 2015-ben jutott vissza a második vonalba (de volt, hogy ki is estek a negyedik ligába), jelenleg igyekeznek nem kiesni.

A csapat nehezen vert gyökeret Milton Keynes-ben, az első években a National Hockey Stadionban nem volt túl magas a nézőszám (5000 körül), ez akkor emelkedett meg, mikor 2007-ben megépült az új pálya, a Stadium:mk. A 30.500 férőhelyes stadionban 10.000 körüli az átlagnézőszám, a legtöbben 2014 agusztusában váltottak jegyet MK Dons meccsre (26.969), a van Gaal éra (egyik) mélypontjának ennyien voltak élőben a tanúi.

Az MK a Wimbledon FC jogutódja, de nem tartják magukat a '88-as csapat örökösének,  Vinnie Jones is az AFC-nek ajándékozta aranyérmét.

Az AFC Wimbledon közben szépen lépdelt felfelé, és 2011 májusában (a Wembleyben tartott Bl döntő miatt) a manchesteri Etihad stadionban rendezett play-off meccsen, a Luton Town gárdájával szemben kiharcolták a feljutást a negyedosztályba!

A Crazy Gang visszatért a profi labdarúgás világába! Az egyetlen olyan profi angol klub, amelyet a XXI. században alapítottak!

Kilenc év alatt érték el a League Two-t, a szurkolók természetesen párhuzamba állították azzal a kilenc évvel, amikor a 70-es, 80-as években a csapat a negyedik osztályból az elsőbe menetelt.

A Premier League sajnos túl messze van még, az elmúlt években a harmadik vonal béli hely megtartása volt a célkeresztben, nem a League One-ba való feljutás.

Az első évben simán bennmaradtak, de a másodikban bukdácsolt a csapat, a feljutás messze volt ezidáig, idén viszont lőtávolon belül van a play-off helyek egyike.

wimbledon mk dons fa kupa angol foci

2012 végén nem álltak túl rózsásan, az éppen még nem kieső helyen álltak. A menedzserük igazi Wimbeldon kötődésű, Neal Ardley, a Wimbledon FC saját nevelésű játékosa volt, és nyolc idényen keresztül játszott a Premier League-ben a csapatban (még ma is ő ül a csapat kispadján). 

A kupában viszont egy hamísitatlan FA Cup meccsen jutottak el a második körbe, a York elleni megismételt találkozón szinte minden volt, ami a fociban előfordulhat.

A rangadó előtt, novemberben egy igazi klubikon, Neil Sullivan csatlakozott kerethez, a 42 éves kapus a Doncaster Roverstől jött kölcsönbe (többek között Sebastian Brownnak a York elleni meccseken bemutatott bénázásainak is köszönhetően).

A huszonnyolcszoros skót válogatott a Wimbledon FC saját nevelésű játékosa, 1988-ban pont a kupagyőzelem után csatlakozott a felnőttekhez, 2000-ig 224 meccsen védett a Dons színeiben. A szurkolók nagy örömére visszatért, és segíteni próbált volt csapatán (nem Sullivan volt az egyetlen visszatérő, az évek során, Jermaine Darlington a pályafutása végén 2006-ban egy idényt játszott az "új" Wimbledonban is).

2012. december 2. Alig több mint kilenc évvel az elszakadás után, létrejött a nagy találkozás. Az már túlságosan is nagy csoda lett volna ha a Dons (pedig ők az igazi Dons) otthonában nyerne a Wimbledon, nem is jött össze, pedig egy másik esélytelennek tartott csapat már okozott idén meglepetést Milton Keynesben, a Portsmouth többek között Gyepes Gabi góljával tört borsot az MK orra alá.

Az első derbi jó meccset hozott. A Milton Keynesben lejátszott összecsapáson (16.459 néző) Gleeson első félidőben lőtt bombájára a másodikban Midson fejesgóllal válaszolt.

Mindenki már az újrajátszásban gondolkozott, mikor a 92. percben Otsemobor egy kavarodás után a hálóba sarkalta a labdát. Dráma. A Wimbledon fanoknak nem adatott meg, hogy Londonba vigyék az MK-t. 

És ez azóta se jött össze. 2014 augusztusában a miki egér kupában (7174 néző előtt) 3:1-re nyert az MK (volt megint bombagól és sarkazás is).

A szépségtapaszra nem kellett sokat várni, a Johnstones Paint Trophy (Football League Trophy) keretében (már csak 4407 néző a Stadium:mk-ben) 3:2-re nyert a Wimbledon!

A győztes gólt az angol labadrúgás (szó szerint) legnagyobb egyénísége, Adebayo Akinfenwa szerezte.

Az emberhegy egy éve, a Liverpool elleni FA kupa meccen lett a szélesebb közönség által is megismert játékos, gólt lőtt ekkor, persze.

wimbledon mk dons fa kupa angol foci

Az AFC köszöni, jól van. Megkapták az engedélyt a várósvezetéstől, hogy a Plough Lane helyén új, 20.000 fős stadiont építhessenek (egy lakóparkkal egyetemben), és igyekeznek feljutni a League One-ba, az MK Dons pedig igyekszik nem kiesni oda, ma pedig a Northampton ellen szeretnék továbbrágni magukat az FA kupában. The Dons never dies?

wimbledon mk dons fa kupa angol foci

A Wimbledon múlt hétvégén lőtt góljai: