Igazából nem volt túl sok kételyünk kik lesznek a biztos távozók az eredetileg meghirdetett 26 fős keretből, de végül egy kisebbfajta meglepetés mégis becsúszott Roy Hodgson gépezetébe. A hajtás mögött átnyálazzuk a mezszámokat, a változásokat és azoknak az okait, továbbá kitérünk az elmúlt két barátságos mérkőzésre is.

euro 2016 kane vardy hodgson

 

A kapusoknál nem történt változás, az elmúlt két mérkőzésen nagyon okosan felosztva kaptak lehetőséget kedvenc hálóőreink. Hart a törökök ellen védte a várat, Forster pedig a kenguruk ellen óvta a hálót és csereként néhány percre Heaton is lehetőséget kapott, akinek ez volt az első bemutatkozása a nemzeti tizenegyben. Ráadásul Tom gólt sem kapott abban a néhány percben, ellenben a klasszikus, legutolsó 23-as számot megkapta magának.

euro 2016 kane vardy hodgson

A védelemben sem történt semmi változás, igaz ez ugyancsak várható volt, de ami még fontosabb, hogy nem sérült le senki, így mind a hét személy megkapta a maga behívóját. Hodgson berotálta a két mérkőzésen a széleket, így Bertrand, Rose, Walker és Clyne is végigjátszott egy teljes mérkőzést. Stones viszont mind a kettőt lehúzta, de annak Cahill kisebb sérülése volt a következménye a második mérkőzésen, plusz Smalling nem volt elérhető az első találkozón. Hiszen a törökök elleni mérkőzésre egy nappal a 2016-os FA Kupa döntőt követően került sor, így a Manchester United játékosai értelemszerűen a félholdasok elleni találkozóról lemaradtak. Az Everton középhátvédje egészen korrekt teljesítményt hozott, igaz a törökök elleni gólban a teljes védelemmel együtt ő is benne volt. Szívünkhöz kaphattunk még Smalling kényszerű cseréjén az Ausztrália ellen, de szerencsére Chris sérülése nem komoly, ellenben az egész éves terhelése némi félelemre ad okot.

euro 2016 kane vardy hodgson

Itt már indul a boogie. Kezdjük ott, hogy Delph sérülés miatt már alapból kikerült a kalapból, no, nem mintha a Manchester City középpályásával komolyan számoltunk volna, és szerintünk aggódhat Guardiola érkezése miatt is. Townsend nagyjából 15 perc lehetőséget kapott az ausszie-k ellen és közel sem lógott ki a csapatból, de mindannyian tudtuk, hogy ez nem fog behívót érni. Roy Hodgson az elmúlt két mérkőzésen természetesen igyekezett lehetőséget adni mindenki számára, nagyon okosan rotálva. Alli például egy mérkőzést játszott, majd egyet pihent, Wilshere játékba hozása is ért 110 percet két mérkőzésen. Sterling kétszer 75 percet kapott, ez talán arra is utal, hogy Hodgson mindenképpen rábízná a baloldalt, a fiatal sztár egy gólpasszal hálálta meg a bizalmat. A szövetségi kapitány, Dier számára is egy találkozót szánt, de Smalling kisebb sérülése miatt be kellett ugrania középhátvédnek. A többit ugye láttátok? A Spurs középpályása úgy fejelt Forster kapujába, hogy azt tanítani se lehetne jobban. Eric barátunk gyakorlatilag egy bájos lábbal való picsán rúgás helyett lement a földtől 30 cm-re egy veszélytelen beadást követően és nagyon rossz helyre irányította a lasztit. Henderson egészségesen tért vissza és azonnal kapott is közel 100 percet a pályán a két ütközet során, egyértelműen látszik, hogy a liverpool csékájával kezdőként számol Roy. Drinkwater is végigjátszotta az ausztrálok elleni mérkőzést és még a törökök elleni is pályára lépett csereként, mégis ő lett az utolsó áldozat a keretben. Sokan Milnert okolják a Leicester City középpályásának kimaradásáért, de ez egyszerűen nem igaz. Ugyanis Hodgson mindenképpen számolt James játékával az EB-n, ráadásul szemmel láthatóan egy új szerepkört is talált neki és ezért merte otthon hagyni a bajnokcsapat alaptagját. Lallana ezúttal mindössze egy félidőt játszott a két találkozón, Barkley még annyit sem.

Roy a fennmaradt, klasszikus hat középső középpályásra úgy tekint, hogy Milner, Henderson és Dier képviselik a védelmet, Alli, Wilshere és Barkley pedig a támadásokat és a kreativitást, ám mivel valószínűleg 2-1-es lesz a középpályás felállás, természetesen a védekezőbb felfogás számára, így a Barkley-Drinkwater csere közel sem lett volna indokolatlan.

euro 2016 kane vardy hodgson

Különösen azért, mert Rashford bekerült a keretbe és ez közel sem véletlen. Az ausztrál válogatott ellen az 1997-es születésű reménység, kapásból vert igen szép gólt az ellenfél hálójába és tovább folytatta ezzel eszméletlen sorozatát. Rash ugyanis az Európa Ligában, a Premier League-ben és az FA Kupában is bomba bemutatkozásokkal hívta fel magára a figyelmet, most pedig már igazi profi szerződéssel is rendelkezik a Manchester Unitednél. A villámléptű úriember pedig akár bal, akár jobbszélen bevethető, Hodgson számára ugyanis ezek a posztok tűnnek jelen pillanatban hiányosnak. Sturridge nem játszott a két mérkőzésen, hiszen kisebb sérüléssel bajlódik, de Hodgson nyilván bízik abban, hogy a Liverpool kiválósága akár csereként is hozhat új energiát és ez éppen elengedő lehet az idei Európa Bajnokságon. A Kane, Vardy szuperduó a legnagyobb valószínűséggel be lesz szuszakolva a kezdőbe, hiszen a páros egyedül intézte el a törököket, ráadásul Kane még büntetőt is hibázott. Vardy esküvője miatt, Kane pedig okos pihentetés okán nem kapott szerepet az Ausztrália ellen, de erre nem is volt szükség. Hiszen ott volt Wayne Rooney, aki ha labdát kap, még mindig bárkivel csúnyán el tud bánni a kapu előtt. A csapatkapitány (?) helye vagy tízesként, vagy ékként lenne meg ebben a válogatottban, ám a 433-as felállás igazából maximum a középpályán vagy a balszélen kínál helyett a 31. évében lévő csatárnak. Szóval egyelőre nem tudjuk mire lesz vagy lehet képes idén.

euro 2016 kane vardy hodgson

Ma a portugálok elleni mérkőzésen talán felállhat egy komolyabb kezdő, de azt sem szabad elfelejteni, hogy 11-én már mérkőzést játszik a válogatott, és ha eddig sikerült megúszni sérülés nélkül, akkor már jó lenne, ha ez a széria folytatódna. Ma a Sport 1-en 20:45-től megtekinthetitek az összecsapást és újabb kérdésekre kaphatunk választ. Three Lions on a shirt!